четвер, 30 січня 2014 р.

... постаті із вадами слуху...



Марія Костянтинівна Башкірцева (24. 11. 1854 — 31. 10. 1884) — французька художниця українського походження, майстер жанрового живопису; народилася у с. Гавронці, нині Диканського р-ну, Полтавська обл. З 1870 р. жила у Франції; автор знаменитих Щоденників. Майстер жанрового живопису. Відомі картини: «За книгою», «Молода жінка з букетом бузку», «У студії Жульєна», «Мітинг», серії автопортретів. 




П'єр де Ронсар (11. 09. 1524 -  11. 09. 1524) — французький поет 16 століття. Очолював поетичне об'єдннання «Плеяда», що стояло на засадах збагачення національної літератури надбанням і здобутками літератур Стародавньої Греції та Риму. Народився в вельможній родині.  Батько влаштував Ронсара пажом у Франциска І. Пізніше П'єр перїхав до Шотландії до тамтешнього королівського двору, що був тісно пов'язаний родинними зв'язками з двором королів Франції. Освіту здобув гуманітарну, в тому числі в колежі Кокре, навчався в Парижі у Жана Дора. Гонитва за насолодами призвела до захворювання насифіліс, ускладненням стала глухота. Перший вірш був надрукований у 1547 році. Після повернення з Шотландії посів посаду надвірного поета короля Генріха ІІ. 


Вікто́р-Марі Гюґо (26.02.1802 - 22. 05. 1885)  - французький драматург, поет, публіцист, громадський діяч. Член Французької академії (1841).  Творчість Гюґо дуже різноманітна: романи, лірична поезія, драми у віршах і прозі, політичні промови, численні листи.  Віктор Гюґо вклав значний внесок в оновлення поезії і театру як лідер течії романтизму у французькій літературі. Він також дозволив багатьом поколінням розвинути думку, що ідеологічна позиція письменника в політичному житті завдяки численним зобов'язанням прирікає його на вигнання.
У період, що передував революції 1848, Гюґо майже повністю закинув художню творчість і активізувався як політичний діяч. Він став переконаним республіканцем і після 1848 р. брав активну участь у боротьбі за збереження і зміцнення республіканського ладу.





Людвіг ван Бетховен (1770-1827) Геніальний композитор, творчість якого носить епохальний характер. Будучи разом з Гайдном та Моцартом одним з основоположників віденського класицизму, мистецтво Бетховена є поворотною точкою від епохи класицизму 18 ст. до епохи романтизму 19 ст., а його вплив на творчість декількох наступних поколінь європейських композиторів неможливо переоцінити

2 коментарі:

  1. Хороша тема, і задум, і бложик тоже нічогенький....

    ВідповістиВидалити
  2. Скільки відомих і талановитих людей!!!! Я навіть не уявляю, що у них були проблеми зі слухом.....

    ВідповістиВидалити