четвер, 30 січня 2014 р.

Міжнародний день глухих

     Міжнародний день глухих (International Deaf Day) - Міжнародний день, започаткований у 1951 р. на честь створення Всесвітньої федерації глухонімих (World Federation of the Deaf, WFD). Відзначається в останню неділю вересня.
      Щорічно в останні сім днів вересня у світі відзначається Міжнародний тиждень глухих, яка завершується Міжнародним днем глухих.
      Історія спільнот глухих свідчить про те, що початок становлення і розвитку соціумів глухих у багатьох країнах стало можливим завдяки різним зустрічам і об'єднанню випускників шкіл глухих.
    Найбільш яскравим прикладом послужив внесок глухих Франції, які й донині обожнюють засновника першої школи - Паризький інститут глухонімих (1760) - абата де Л`Епе. Він був основоположником мімічного методу, великим прихильником жестової мови.  Його ім'я оточене легендами та міфами, які глухі обов'язково розповідають відвідувачам клубів глухих Франції.
Ш.-М. де Л'епе
    На початку XIX століття випускники Паризького інституту глухонімих почали відзначати день народження Шарля-Мішеля де Л'Епе. Святкування, банкети на честь нього стали традиційними.
      У 1912 році пишно відзначалося 200-річчя з дня народження великого француза, на яку було запрошено безліч глухих з різних країн. Це, можливо, і була одна з перших міжнародних зустрічей спільнот глухих, що поклала початок контактам.
       На планеті 2500 мов. Але є й ще одна форма спілкування, яка останнім часом все більше і більше цікавить учених, – мова погляду і жестів.
Всесвітня федерація глухих в 50-і роки для обслуговування міжнародних заходів глухих, тобто конгресів, симпозіумів, конференцій, у тому числі і спортивних, розробила Жестуно –  систему жестів.

2 коментарі:

  1. нічого собі...навіть не знала, що такий день є...... дійсно їм потрібно віддавати належне і такоє приділяти увагу)))

    ВідповістиВидалити
  2. А й справді, я також ніколи не чула про такий день.

    ВідповістиВидалити